Deoarece în ultimul timp am avut ocazia să întâlnesc oameni care aveau neclarităţi în privinţa conectorilor dintre un calculator şi monitorul ce-l deserveşte am decis să fac ”săpături” pe Google pentru a clarifica situaţia.

VGA = Video Graphics Array

Este, probabil, cel mai vechi tip de conector pe care încă îl mai putem întâlni destul de des. VGA a fost creat în 1987, de către IBM. VGA poate să afișeze rezoluții de până la 1080p, dar problema majoră a acestui tip de conexiune este că folosește semnal analog pentru a transmite informaţia de la emițător la receptor. Lungimea cablului este definitorie pentru calitatea semnalului transmis. Asta duce la o calitate a imaginii scăzută faţă de interfețele digitale. De asemenea, un conector audio separat este necesar dacă ai nevoie să transmiți și semnale audio, deoarece VGA ”știe” să lucreze doar cu semnale video.

DVI = Digital Visual Interface

DVI, duce mai departe moștenirea VGA, doar că în format digital. Acest standard a apărut în 1999, iar conectorul cu 29 de pini este asemănător cu cel VGA. O interfață DVI poate să transmită un stream video digital necomprimat către un receptor. În cazul semnalelor digitale, acesta poate transmite semnal video la rezoluții (1920 x 1200 pixeli), prin intermediul Single Link, și (2560 x 1600) prin intermediul Dual Link. DVI este compatibil și cu semnalele video analog, astfel că, folosind un adaptor, devine compatibil cu o interfață VGA.  Ca şi la VGA un conector audio separat este necesar. De asemeni DVI este o  tehnologie pe cale de dispariție.

HDMI = High-Definition Multimedia Interface

HDMI a ajuns să fie folosit pe mai toate dispozitivele electronice, incluzând monitoare, televizoare, sisteme home cinema și nu numai. HDMI 2.0 oferă suport pentru rezoluții 4K (4096 x 2160 pixeli), iar versiunile viitoare, spre exemplu HDMI 2.1, ar putea oferi suport pentru rezoluții 8K. Cablurile HDMI pot fi standard, sau de mare viteză, cu sau fără o legătură Ethernet. Un hub sau un splitter HDMI poate fi folosit pentru a transmite semnal video către mai multe monitoare. Începând cu standardul 1.3, aceste conexiuni au o legătură Ethernet inclusă în cablu. O altă funcție importantă a HDMI este ARC (Audio Return Channel), care permite transferul de sunet de la sursă către un receptor. Înainte, un asemenea proces era efectuat cu ajutorul unui cablu separat.

DisplayPort

DisplayPort s-a lansat în 2006, iar conform standardului 1.4, este compatibil cu HDR (High Dynamic Range) și cu rezoluții de până la 8K. Acesta beneficiază și de funcția Display Video Compression, care este capabilă să transmită semnale video fără pierderi calitative prin intermediul conexiunii DisplayPort. VESA, creatorii acestui standard, adaugă constant noi funcții pentru a ține pasul cu HDMI. Una dintre acestea este suportul pentru metadate dinamice, care permit creatorilor de conținut să configureze HDR pentru scene individuale. Acest standard permite și implementarea unui DRM (Digital Restrictions Management), astfel încât conținutul protejat de drepturi de autor să nu poată fi rulat în mod neautorizat. Acest standard mai are și alte avantaje, ultimul standard poate folosi USB Type-C ca port de ieșire, nefiind nevoie de vreun adaptor.

Thunderbolt

Thunderbolt este o interfață creată de Intel, care are ca scop nu doar transmiterea de semnal video, ci și conectarea dispozitivelor de stocare. Thunderbolt nu este prezent pe foarte multe dispozitive, având în vedere că a apărut prin 2011. Apple a introdus astfel de porturi pe laptop-urile Macbook Air și Pro. Versiunile inițiale de Thunderbolt, 1 și 2, foloseau conexiunea mini DisplayPort, în timp ce Thunderbolt 3 folosește o conexiune de tip USB Type-C. Thunderbolt 3 suportă o lățime de bandă de până la 40Gbit/s, fiind capabil să ruleze două stream-uri 4K, în același timp.

MHL = Mobile High-Definition Link

MHL este o interfață creată pentru dispozitive portabile, inclusiv pentru telefoane mobile. Varianta inițială de MHL putea să transmită video la rezoluție 1080p, dar și semnal audio pe 8 canale. MHL 3 este compatibil cu video de rezoluție 4K, la 30fps, alături de compatibilitate audio surround 7.1. Pe telefoane, acesta se folosește de portul micro-USB 2.0 pentru a se conecta, folosind un adaptor MHL – HDMI. Ultima variantă, superMHL, este compatibilă cu semnale video de rezoluție 8K, la 120fps.

Interesant este că ultimele trei conectoare pot folosi ca interfaţă porturile USB (2, 3 sau C). Receptorul de semnal (ex. monitorul) fiind cel care detectează prezenţa semnalului dedicat.
Reclame