Am migrene de foarte mult timp. Cam de la sfârşitul adolescenţei,  de aceea, ca  patimit, am decis să public acest articol, care este o prelucrare a unui articol apărut iniţial în Adevărul.

Migrenele sunt dureri care se manifestă, de obicei, pe o jumătate a capului (hemicranie), de fiecare dată pe aceeaş parte pentru aceeaş persoană, intens, sub formă de crize, acestea aducând dureri chinuitoare, de multe ori dublate de sensibilitate la zgomote şi lumină, precum şi de greaţă sau de stări de vomă. Modul cum percep cei din jur pe bolnavi şi cum se comportă faţă de aceştia a fost bine surprins de doctorul Dawn Buse, director al secţiei de Medicină Comportamentală de la Centrul Montefiore Headache din New York.  El spune:
Problemele pot veni, chiar dacă de multe ori acestea apar fără intenţie, chiar din rândul prietenilor  care nu pot înţelege starea dată de migrene şi încearcă să ajute prin vorbe care în nici un caz nu au şansa succesului scontat.  „Oamenii din jur încearcă să spună lucruri ajutătoare care de cele mai multe ori scot din minţi. Iar partea cea mai amuzantă este că auzi aceste vorbe mereu.” afirmă doctorul.

Doctorul Dawn Buse şi un alt doctor, Jason Rosenberg, au realizat o listă a vorbelor de „încurajare” repetate mereu de cei din jur, chiar  dacă acesta nu este indicat.

1.„Şi eu am dureri de cap!”

Aproape fiecare persoană suferă la un moment dat de dureri de cap, însă migrena este diferită faţă de simplele dureri, aceasta putând ţine de la 4 la 72 de ore, ajungându-se în momentele de paroxism ca suferindul să poata cade din picioare sau să înceapa sa vomite din senin. Imaginaţi-vă cum ar fi să se întample asta pe stradă!

2.„Fă mişcare, te vei simţi mai bine!”

Complet fals.  Spre deosebire de cazul altor probleme medicale în care distragerea de la durere funcţionează, în cazul migrenelor acest lucru nu este valabil. Răspunsul oferit este că migrena are mai multe componente care reuşesc să deranjeze corpul nostru.

3.„Ar fi indicat sa te opreşti din ……  ”

„Soluţiile” oferite de cei din jur sunt variate. Fiecare are propria idee despre lucrurile la care ar trebui să renunţăm: ţigări, băutură, dulciuri etc.  Iarăş fals. Fiecare bolnav suferind de migrenă încearcă, de obicei din propie initiativă fel de fel de metode de a scapă de această pacoste, aşa că sfaturile de acest gen, mai ales în crize enervează.

4.„Nu pari bolnav!”

Ţin sa cred că boala migrenoasă este printre puţinele boli ce au doar componenta de disfuncţie energetică.   Nici în momentetele de suferinţă, o parte din cei afectaţi de migrene nu par să-şi schimbe înfăţişarea pentu ca de fapt sunt afectate in special câmpurile energetice.  Abia dupa vreo 20 de ani de suferinţe am inceput să îi văd pe cei dinprejur mirandu-se de cum arat. Şi practic acum asta se datorează analgezicelor, (retenţie de lichide)

5.„Totul este în capul tău!”

Luând afirmaţia în mod absolut, ea ar fi adevarata, ( dezechilibrele energetice influenteaza receptorii de presiune intracranieni situaţi în membrana ce căptuşeşte creierul )  însă oamenii gândesc că de fapt cei bolnavi dora îşi inchipuie că sunt bolnavi. O încurajare de acest gen, clar, nu este binevenită. Proasta dispoziţie nu este dată numai de durerea propriu-zisă, dar şi de modul chiar deformat în care se percepe ceea ce este în jur. ( presiunea creata in anumite zone din creier ducand la dereglarea functionarii lobilor din aceste zone, ca urmare se modifica perceptia realitatii )

6.„Aş vrea să stau şi eu acasa ca tine!”

Cei afectaţi de migrene nu petrec o parte din timpul lor în propria casă din pură plăcere, ci pentru că sunt nevoiţi. În camera (spatiul ) lor, aceştia încearcă să-şi regleze nivelul de lumină, zgomotul, dar mai ales să se odihnească şi să aştepete efectele medicamentelor.
Singurele medicamente alopate care ajuta in momentul de fata pe migrenosi sunt analgezicele. (medicamente care limiteaza transferul informatiei de durere intre receptor si emitator.
Fiind o boală energetică, au fost facute teste cu ajutorul medicinii alternative insa rezultatele sunt slabe fiindca aproape fiecare persoana ce sufera de migrena are o evolutie a bolii unica. Cateva sperante au venit de la homeopatie insa adevaratii homeopati sunt rari si acestia şi-au indreptat atentia spre afectiuni cu mortalitate ridicata.

Eu spun ca migrena este boala blestem. O simti insa prea putini te cred ca esti bolnav. Blestemat sa suferi in tacere. De cele mai multe ori analgezicele luate in cantitati mari fac rau in alte zone ducand la imbolnaviri uneori chiar grave.

Reclame