Chiar dacă ne net sunt suficiente articole despre mierea de albine, vreau să vorbesc şi eu despre ea.Când eram copil am avut ocazia să am ca vecini o familie de apicultori. Oameni în vârstă, fără copii, mă iubeau. Aşa se face că am avut acces la cele mai pure produse apicole. Neprelucrate sub nici o formă. Chiar şi la hidromel. (pentru necunoscători: vin din miere de albine) chiar dacă eram copil.Şi cum amintirile din copilărie dispar greu, pot foarte bine să îmi dau seama că în aceste vremuri este aproape imposibil să mai existe o miere curată. Să mă explic:

Mierea are în componenţă glucoza, fructoza, vitamine, minerale si alte substante nutrivite vitale.  Mierea curată face minuni pentru sanatatea noastra. Ea ajuta semnificativ în multe boli.

Trebuie stiut că mierea de calitate se păstreaza foarte mult timp, însă dupa aproape o luna de cind se extrage din fagure  ea cristalizează. Luând în considerare că mierea se extrage di faguri din iulie până maxim la începutul lui octombrie, atunci la începutul lui noiembrie nu ar trebui să mai fie pe piaţă miere naturală lichidă.   Cum foarte puţini oameni sunt conştienţi de acest adevăr, cumpărătorii cer miere lichidă. Atunci vânzătorii încălzesc mierea.   Încălzirea mierii peste 40 grade face ca aceasta să fie compromisă. Prin încălzire mierea îşi pierde 80 la sută din calităţi.

Practic o miere încălzita se transformă într-un sirop de glucoză şi fructoză. Încălzită şi mai mult, peste 50 de grade devine chiar un pic toxică datorită compuşilor acidului furfuric ce se eliberează.

Imaginaţi-vă dacă intr-o miere încălzită se mai adaugă si sirop de zahăr in combinaţie cu substanţe menite să nu mai permită cristalizarea, ce calitate va mai avea acea miere.

În ultimul timp am citit ceva care m-a măhnit tare. Se pare că s-a început creşterea albinelor ca şi cea a gainilor, adică în condiţii controlate. Se spune că o hala se umple cu stupi, în centru se aşează nişte distribuitoare de sirop de zahăr. Căldura si lumina sunt controlate de calculatoare. Albinele folosesc siropul de zahăr, pe care-l cară la stup si din el produc miere. O astfel de miere nu are nici o valoare pentru sănătate fiindcă nu contine vitamine si celelalte componente culese de albină de la flori.

Iată câteva sfaturi pentru a căuta o miere cat mai pură:

 

Ca şi un vin bun, mierea nu-şi schimbă culoarea în timp, chiar dacă cristalizează.

Mierea pură păstreză mirosul plantei de unde a fost adunat nectarul. O miere cu miros nedefinit este o miere obţinuta din  amestecul a două tipuri de miere, în cel mai bun caz.

Puneţi o picatura de miere pe o foaie de hirtie care va sta pe o suprafata dreapta. Daca mierea este buna ea va ramine in sub formă de picătură, daca mierea este amestecata cu alte substante (adica falsificata), atunci mierea se va intinde pe suprafata hirtiei aproape ca apa.

Mierea din salcam nu cristalizeaza pina in primavara urmatoare.

Nu se recomanda sa cumperi mierea daca are bule cu aer, borcanul stind in stare linistita, nefiind tulburat o perioada indelungata.

Gustul mierii ramine in gura circa 30-40 minute, astfel daca doresti sa gusti mai multe sorturi de miere, trebuie sa iti clatesti bine gura. Gustind o miere adevarata, in gura nu va exista alt gust decit cel am mierii, iar daca simtim alte gusturi atunci mierea a fost modificata.

 

Am citit un articol, pe un site, in care un apicultor sustinea ca pana si mierea de la magazinele apicole nu este curata !

Reclame