De curând am găsit două articole ce demonstrează, o dată în plus, dacă mai era nevoie, cum noi ramânii suntem păcăliţi de străini şi ne vindem pe te miri ce munca, în schimb primind produse de slaba calitate si adeseori nocive.
Primul dintre articole se referă la catină.
Cătina, pentru cei ce nu ştiu, este un arbust. Acelaşi nume îl poartă si fructul respectiv. La maturitate fructul de cătina este de culoare alb-gălbui sau portocaliu, sferic, un pic mai mari decât boabele de piper. In ultimul timp s-au obţinut soiuri de cultura cu boabe ceva mai mari.
Cătina are extraordinare proprietati antioxidante benefice pentru sanatate.  Catina este unul dintre cele mai complexe remedii naturale cunoscute, un redutabil luptator cu bolile iernii.   Catina fortifica inima, intareste imunitatea este un bun antiinflamator, inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii si creste potenta.   Catina sustine efortul intelectual si performanta sportiva.   Catina este un elixir al fericirii. Serotonina din catina goneste depresia, deschide pofta de viata, reface memoria si stimuleaza creativitatea.  Este cunoscuta de secole utilizarea catinei ca remediu pentru ingrijirea pielii si folosita in compozitia produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere.   Toate aceste proprietaţi o fac să fie foarte căutată pe pieţele din vest.
Aşa au ajuns romănii să o cultive şi să o vândă pentru preţuri de 1,6 – 1,8 E/Kg de fruct uscat. Bineânţeles că afară, după prelucrare se obţin profituri mari. Un litru de ulei de cătina ajunge între 150 – 250 euro.
Date preluate de pe site-ul http://www.afacerilacheie.ro/
Al doilea articol este despre băuturile energizante.
PepsiCo, al doilea mare jucător de pe piaţa băuturilor răcoritoare, a lansat pe piaţa locală energizantul Rockstar Energy Drink Piaţa energizantelor, evaluată la 60-70 milioane de euro, este de câţiva ani pe o pantă ascendentă, fiind dominată în volum de mărcile private ale marilor reţele de magazine.
Bauturile energizante pe baza de taurina par a fi o soluţie rapida intr-un secol al vitezei, mai ales ca acestea sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza corpului intr-un timp scurt.
Dar se cunosc oare efectele nocive pe care le pot avea ingredientele acestor bauturi asupra sanatatii noastre? Pentru a intelege mai bine riscurile la care ne supunem sanatatea atunci cand consumam astfel de bauturi, iata cateva informatii utile privind ingredientele si posibilele efecte negative ale acestora.
In primul rand – cafeina. O cutie de bautura energizanta contine aproximativ 80 mg de cafeina, cantitatea pe care o contine si o ceasca de cafea. In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, stimuland arderea grasimilor si transformarea acestora in energie. Partea rea este ca forteaza organismul sa produca energie chiar si cand acesta nu are resurse suficiente, obosind astfel excesiv muschii si sistemul nervos. Efectul cafeinei este temporar, iar cand acesta a trecut persoana se simte si mai obosita. Consumul ridicat de cafeina poate duce la anxietate sau la tulburari cardiace precum palpitatii, aritmii, hipertensiune. Printre efectele sale adverse se numara si efectul diuretic al cafeinei, care duce la deshidratare. Iar in combinatie cu zaharul, un alt ingredient al bauturilor energizante, gradul de deshidratare este si mai ridicat.  Substante chimice toxice pentru organism precum coloranti, arome sau indulcitori sunt si ele prezente in randul ingredientelor acestor bauturi. Desi se gasesc in doze mici, in timp acestea se pot acumula in corp si pot contribui la probleme de sanatate.  Bauturile energizante mai contin o substanta care ii pune pe ganduri pe medici: efedrina. S-a dovedit ca efedrina, in combinatie cu cafeina, poate provoca boli de inima mortale.   Este foarte important de retinut ca nici una dintre aceste substante nu este naturala ci toate sunt substante de sinteza.
Asadar, este indicata evitarea acestor bauturi.
Informatii preluate de pe   http://www.doctor.info.ro/

Cu toate că nu sunt un nostalgic al vremurilor apuse, îmi aduc aminte cu plăcere de un sirop ce se comercializa înainte de „89, Bem bem. Siropul acesta era obtinut (aşa scria pe etichetă) din sucuri de cătină, măceş şi morcovi.   Cred ca ar fi de preferat in locul unei doze de energizant un pahar cu un astfel de sirop.
Străinii ne-au dat în dar un zeu, Zeul Ban, cu care ne izgonesc pe bunul nostru Domn-Zeu ( DUMNEZEU ) si ne fraiereste sa muncim pentru ei.

Anunțuri