trandafiri-dulceata

 

Toata lumea cunoaste trandafirul, rosa centifolia, cum il numeau latinii. Rosa canina este macesul adica trandafirul salbatic.  Trandafirul este cultivata inca din antichitate.   Trandafirul creste   mai ales cultivat in parcuri si gradini, ca planta decorativa.  Florile au diverse culori si cresc fie solitare, fie grupate in inflorescente (mai ales la speciile cataratoare).

Mi-am adus aminte de trandafir fiindca deunazi am gasit in piata, de vanzare, trandafiri de dulceata. Am cumparat ca sa-mi improspatez rezerva de dulceata,  insa am pus si  cateva petale la macerat in otet.  Nu toate soiurile de trandafir se preteaza pentru preparare.  Cel mai cunoscut soi este trandafirul de damasc sau pe latineste rosa damascena.

Iata ce spun specialistii despre petalele de trandafir :

Compusii chimici continuti in petalele de trandafir sunt :  ulei volatil, geraniol, citronelol, derivati flavonici, quercitina, coloranti antocianici, cianina, tanin.

Principalele proprietati medicinale sunt: antidiareic, antipiretic, antiinflamator, antiseptic, astringent, extern- decongestiv, dezinfectant.

 

Folosirea :

Uz intern:  

– astm, diaree cronica, hemoragii,  tuberculoza – sub forma de infuzie din petale, otet de trandafiri.

Uz extern:

– acnee, afectiuni bucale chiar la sugari, afte, comedoane, iritatii oculare, matreata, micoze bucale, pistrui, scurgeri vaginale, stomatita –   sub forma de macerat in apa din petale (mai ales in afectiunile oculare si acnee), comprese cu infuzie, otet de trandafiri aplicat local, petale amestecate cu miere, lasate 15 zile si apoi folosite in bandijonari locale in afte, stomatite sau alte afectiuni bucale.  Otetul de trandafiri scade febra. Se poate face o frectie generala sau se pune o ceasca in apa fierbinte cu care se face baie la picioare. Daca ai nasul infundat, pune putin otet pe o batista sau tifon si inhaleaza mirosul, timp de cateva minute.

Reclame