Probabil multă lume nu cunoaşte cuvâtul din titlu şi nu a auzit nimic despre el.

O sesiune de căutări cu acest termen pe oricare motor de căutare va produce câteva sute de pagini în limba română iar dacă se va folosi echivalentul în limba engleză == graphene== se vor obţine câteva zeci de mii.  Chiar îndemn pe cei interesaţi să facă această căutare fiindcă eu nu am de gând să spun prea multe despre proprietăţile fantastice ale acestui material-minune.

Da, este vorba despre un material şi mai precis este vorba despre carbon. Nu este vorba despre un carbon oarecare ci despre foiţe de grafit, acel grafit din care înca se mai fabrică mine de creion.

Grafenul a fost descoperit de curând.  În 2004 doi chimişti au luat premiul Nobel pentru această descoperire.  Descoperire facută din întâmplare aşa cum se fac, de obicei, marile descoperiri.

Oare chiar din întâmplare? Eu tind să cred că aici Divinitatea a dat un mare ajutor omenirii.

Materialul-minune are o duritate mai mare decăt a diamantului, dar se poate intinde ca o bucata de cauciuc. Este, practic, invizibil, este mai bun conducător de electricitate şi căldură decât orice sârma de cupru şi, ceva important, nu cântăreşte aproape nimic. Unii dintre cercetători consideră ca grafenul ar fi cea mai importantă substanţa descoperită de la inventarea primului material plastic, acum mai bine de 100 de ani. Eu cred că această descoperire rivalizează cu descoperirea roţii.

Un strat de grafen  înseamnă doar un strat de atomi de carbon ( 0,142 nanometrii)  uniţi prin legaturi extrem de puternice. Acest lucru face ca grafenul să poată fi aranjat în straturi extrem de subţiri. Pentru a atinge o grosime de 1 milimetru, grafenul ar trebui suprapus intr-un numar de 3 milioane de straturi.

Descoperirea grafenului a declanşat o explozie de studii ştiinţifice, existând peste 3000 de teze legate de grafen si peste 400 de patente de invenţii pe baza acestui material doar pană in 2009.

Iată câteva domenii de aplicare: În electronică, grafenul ar putea fi folosit pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri ultrasubtiri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare. De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

Cu certitudine această descoperire va schimba faţa lumii. Va fi oare omenirea în stare să gestioneze cum trebuie aceste avantaje primite în dar sau din contră ele vor adânci şi mai mult prăpastia bogaţi-săraci şi poate va duce la alte divizări şi alte posibile razboaie reci, dacă nu cumva chiar la finalul catastrofic  de care ne temem cu toţii?

Anunțuri