Fiindcă în cele de mai jos termenul de inteligenţă nu e definit clar, nu agreez interpretarea strictă a oamenilor de ştiinţă. Vreau totuşi să aduc în atenţie ca subiect de meditaţie unele fapte.

Stire prelucrata de aici :

http://www.b1.ro/tag/constantin-cretan-54525.html

Conform unui material exclusiv online, prezentat de jurnaliștii de la b1.ro, prin 2010 un autor roman a publicat o carte care contine o teorie privind inteligenţa umană.  Autorul se numeşte Constantin Creţan şi pare a fi victima unui furt intelectual comis, culmea, de cercetatori ai Universitatii Stanford din America, deoarece aceştia în 2012 au publicat un studiu care reeditează aceeaşi teorie, susţinând că ideea le aparţine. Subiectul cărţii este o teorie nouă despre inteligenta umana.

Cercetatorul roman sustinea ca inteligenta medie a omului modern este doar o ramașita a inteligentei oamenilor din preistorie. In articolul exclusiv publicat de b1.ro este descrisa teoria respectivă care spune ca evolutia inteligentei medii umane evolueaza complet diferit decat cum se credea pana acum.  Din articolul apărut pe site-ul citat se arata ca omul modern se confruta cu cea mai profunda drama posibila, drama ce il va face sa piarda batalia cu civilizatia: involutia creierului.  Mai mult, se sustine ca este vorba de un fenomen grav, ireversibil care va continua pana cand rasa umana se va transforma intr-o altă specie aflata intr-un loc degradant in piramida evolutiei. Cercetătorii face referire exclusiv la genomul uman fără a lua în calcul latura spirituală a oamenilor. Oamenii de ştiinţă au tendinţa să clasifice inteligenţa umană în funcţie de structura genomului. Pe Dumnezeu l-au uitat !

Concluziile teoriei ar fi următoarele:

Omul modern se confruntă cu o reducere treptată a capacității intelectuale și emoționale, deoarece presiunea de selecție a slăbit considerabil, iar omul nu mai are nevoie de inteligență pentru a supraviețui.

Ar fi bine să nu se confunde inteligenţa şi înţelepciunea !!!

La inteligenţa lor oamenii preistorici ar putea oare folosi un calculator (???), sau cum determini IQ-ul unui preistoric !

Este posibil ca această teorie să conţină şi un sâmbure de adevăr. Iată o ştire aparuta pe mai multe canale media.  O posibila adresa:

http://www.ziare.com/international/egipt/extremistii-egipteni-vor-distrugerea-sfinxului-si-piramidelor-1201390

Unii radicali din Egipt  doresc distrugerea legaturilor dintre trecutul indepartat al Egiptului si starea actuala a acestuia, iar printre aceste legaturi se numara monumentele antice egiptene, importante obiective turistice.
Astfel un şeic a aparut la un post de televiziune privat din Egipt declarand ca, daca gruparea sa va ajunge la putere, nu vor ezita sa distruga Sfinxul si piramidele. Individul are legaturi cu vandalizarea artefactelor stravechi, declarand ca atunci cand era in Afganistan, a participat impreuna cu talibanii la demolarea complexului Bamyan Buddhas, compus din sculpturi gigantice in stanca, realizate in urma cu 1500 de ani.  Motivul pentru care aceste antichitati trebuie demolate, in opinia lui, este faptul ca ele reprezinta idoli iar idolii sunt interzisi in religia islamica.  Desi socanta, propunerea nu este noua. Islamistii radicali au discutat adesea despre posibila distrugere a monumentelor pagane. Totodata, prin simpla lor existenta, monumetele arata ca reusitele durabile si grandioase nu sunt achizitia unei singure religii sau culturi, fiind astfel o contestare puternica la adresa fundamentalismului religios.

Cele de mai sus demonstreaza clar ca religiile pot induce o plafonare a gandirii umane. De altfel tot evul mediu a demonstrat acest lucru mai bine decat orice alt exemplu.

Religile actuale, prin indivizi care le propovaduiesc, indivizi care adesea sunt saraci cu duhul (mintii),  aduc un mare deserviciu inteligenţei umane in general. Propovaduitorii sunt indoctrinati sa spuna doar ce convine unui mic grup de indivizi care adesea urmaresc doar beneficii materiale chiar daca ei ar trebui sa pastoreasca sufletele „turmelor” si nu sa fie interesati de punga lor. Gruparile care conduc bisericile ( in ideea de religii) impreuna cu grupurile ce conduc statele, au aceleas deziderate dintotdeauna, acapararea de averi si putere. Aceste deziderate intuneca gandirea si perceptiile despre lume, facand să pară că inteligenţa omenirii scade.

De aici reiese clar că vor exista mereu nişte indivizi care vor fi inteligenţi şi vor conduce turma.

Oamenii pot fi inteligenţi chiar dacă nu sunt înţelepţi !

Ca un corolar:

Oamenii nu sunt mai puţin inteligenţi ci sunt făcuţi să creadă asta pentru a fi mai uşor de condus. Sunt promovate doar acele teorii ale oamenilor de ştiinţă care convin.

 

Reclame