Se ştie că în lumea în care trăim nimeni nu oferă oamenilor nimic gratis. De mulţi ani mi-am pus întrebatrea:  cum se face că avem la dispozitie,  gratuit,  motoare de cautare precum Google?  O sa mi se spuna ca aceste motoare apartin unor firme de success care sunt rentabile datorita reclamelor.      Eu ma refer la vremurile de inceput cand aceste motoare erau intretinute de niste internauti inimosi care primeau dor niste sponsorizari de la binevoitori. Binevoitori ce aveau in spate firme ce apartineau de fapt guvernelor.  Intre timp au mai aparut si site-urile de socializare. Site-uri care adesea au avut ca fondatori tot niste entuziasti. Acum majoritatea acestor situri sunt constituite in firme serioase. Povestea Facebook este vie inca in mintea oamenilor.  Insa a venit si vremea platilor. Iata mai jos un extras dintr-un articol aparut in The Guardian, articol ce are la baza un raport aparut de curand pe blogul Google.

 

The Guardian noteaza ca in primele 6 luni ale acestui an, autoritatile de la nivel global au facut 20.939 de cereri pentru acces asupra datelor personale ale utilizatorilor Google.

Ultimul raport facut de Google arata ca „supravegherea guvernamentala pe internet a cetatenilor a crescut brusc in toata lumea”, acestea notificand compania sa predea date personale ale utilizatorilor sau sa elimine informatii cu persoanele in cauza.

Printre datele personale se afla cautarile efectuate pe motorul Google, informatiile de pe Gmail si accesul, upload-ul si cautarile de pe Youtube.

Fata de ultimul raport de transparenta emis de Google in ultimele 6 luni ale anului 2009, cererile de informatii pentru supraveghere aproape s-au dublat ca numar. In urma cu 3 ani, Google inregistra 12.539 de cereri din partea guvernelor din intreaga lume, pentru ca acum sa ajunga la aproape 21.000.

Ziarul mai noteaza: „Autoritatile au facut 1791 de cereri catre Google pentru ca acesta sa elimine 17.746 de fisiere, si asta numai in prima jumatate a acestui an. Cifrele sunt duble fata de perioada similara a anului trecut.”

Google precizeaza pe blogul oficial: „Este pentru a 6-a oara cand realizam un astfel de raport, iar trendul este clar, supravegherea guvernelor on-line creste.”

„Informatiile pe care noi le divulgam sunt numai o bucata din interactiunea reala a guvernelor cu internetul, deoarece nu stim inca ce alte cereri mai sunt facute la acest nivel catre alte companii de tehnologie si telecomunicatii. Suntem insa fericiti ca in decursul ultimilor ani, si alte companii, precum Dropbox, Linkedin, Sonic.net si Twitter au inceput sa faca publice aceste statistici. Speram ca odata cu timpul, mai multa informatie sa fie facuta in acest sens pentru a intelege cum putem mentine internetul deschis si liber.”, mai precizeaza Google pe blogul sau.

Raportul integral poate fi gasit pe blogul oficial Google.