Atenţie !!!  Boala numită anemie este de mai multe feluri şi fiecare bolnav are nevoie de un anume tratament !!!

Deoarece in ultima vreme am ajuns la concluzia ca sunt pasibil, datorita unei anemii persistente, de un deficit de vitamina B12 in organism, am dat o cautare pe net privind alimentele si suplimentele alimentare ce ar putea sa-mi aduca surplusul de vitamina B12.

Cautarile acestea mi-au revelat faptul ca nu doar lipsa de vitamina B12 produce anemie ci si lipsa altor componente din alimentatie poate duce la anemie. Principali vinovati mai pot fi si acidul folic si zincul. Atunci, in minte, a aparut intrebarea ” Cine se face vinovat de deficitul acestor componente ?” o alta cautare mi-a adus in atentie un articol…

Aspirina, inamicul vitaminei B12, a zincului si a acidului folic.

Distrugerea vitaminei B12 de catre aspirina, la nivelul stomacului, afecteaza actiunea benefica a acesteia in ce priveste mentinerea echilibrului energetic in corp, starea generala buna de spirit, memoria si functiile sistemului nervos.  Consumul sistematic de aspirina trebuie insotit de verificarea nivelului vitaminei B12. Aspirina afecteaza si nivelul zincului.  Zincul este esential pentru prelucrarea hidrocarbonatilor continuti in alimente, dar si in ce priveste asimilarea proteinelor (carne, oua, soia, ciuperci, unele legume).  La barbati se pune in mod deosebit problema mentinerii nivelului normal de zinc de-a lungul intregii vieti, acesta influentand functionarea prostatei.  Zincul este esential pentru producerea de catre organism a cel putin 200 de enzime, necesare procesului de metabolizare.  Sanatatea sangelui, oaselor, creierului, inimii, ficatului si muschilor este, in mare parte, depedenta de zinc.Aspirina afecteaza nivelul de acid folic in organism.  Acidul folic, existent in corpul nostru protejeaza impotriva stresului, intareste sistemul imunitar si dirijeaza mai multe reactii biochimice esentiale.  Persoanele care, pentru a se proteja de durerile articulare, iau doze zilnice de aspirina, au prilejul sa constate scaderea nivelului de acid folic, atat in urina, cat si in sange.   ”

 Cele afirmate mai sus le-am constatat pe pielea mea. Am consumat cantitati destul de insemnate din acest medicament si, culmea nici un doctor nu a facut legatura intre anemia de care sufeream si ingurgitarea de aspirina.
Tot cu ocazia asta am mai reintalnit o situatie condamnabila.  Minciuna din dorinta vanzarii unor medicamente sau suplimente.
Prin ce scriu în continuare nu vreau să ţin partea nimănui.

Pentru aportul de vitamina B12 in multe articole se face referire la Spirulina.

Iata un exemplu:

Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) – de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita – si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) …  etc.

Mi-a atras insa atentia un alt articol publicat aici:

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/algae.html

Concluzia articolului:

Produsele pe baza de alge nu contin substante nutritive care sa nu fie disponibile in alimente sau suplimente alimentare obisnuite. Studiile efectuate în tările în care malnutritia este comună au arătat că administrarea de spirulina (ca produse alimentare sau comprimate) pot corecta anumite deficiente de nutritie si pot inlocui diversi nutrienti. Cu toate acestea, produsele comercializate pe baza de alge nu au insă nici o valoare dovedită pentru tratarea problemelor de sănătate umană,iar unele pot contine toxine puternice. Oricum nu este vorba de vitamine specifice.

Alta sursa:

Mulţi entuziaşti ai regimului vegetarian sunt convinşi că spirulina conţine vitamina B12. Spirulina este prezentată ca „lider cap de serie”, atribuindu-i-se o mulţime de superlative nutriţionale. Pe diverse site-uri sunt prezentate informaţii aproape incredibile despre cantitatea de vitamina B12 din această plantă-bacterie oceanică. Într-unul din materialele care apare pe mai multe site-uri şi bloguri se arată că spirulina este „cea mai concentrată sursă de vitamină B12, fiind mai bogată de 26 de ori ca o porţie de carne de vită”.
Conţinutul de vitamina B12 al spirulinei, conform Laboratorului de date nutriţionale al Departamentului de Agricultură din SUA (USDA Nutrient Data Laboratory) este: 0.00 mcg (adică zero). Acest fapt nu ar trebui să fie o supriză pentru cei care sunt obişnuiţi să facă distincţie între sursele de încredere şi cele dubioase. Sunt conştient de suspiciunile care există faţă de sursele oficiale, guvernamentale şi că sistemul medical convenţional este de multe ori acuzat că oferă informaţii deformate de interesele comerciale ale marilor companii farmaceutice sau alimentare.

Citind tot articolul am inteles ca mai multe laboratoare din tari diferite au testat calitatile spirulinei, toate ajungand la concluzia ca, privind cel putin, vitamina B12 nu s-a găsit.
Alţii susţin  ca Vitamina B12 este singura vitamina ce nu se produce de catre regnul vegetal. Aceasta vitamina este produsa, in cantitati foarte mici, de bacterii. Cea mai mare cantitate din aceasta vitamina este produsa in stomacul vitelor ierbivore de o bacterie ce se intalneste doar aici. O bacterie ce ajuta vitele la digestia ierbii, mai ales a celei uscate. De aceea cea mai buna sursa de vitamina B12 este carnea, laptele si mai ales ficatul de vita. Bacteria numita „drojdia de bere” produce si ea aceasta vitamina, insa consumul ca atare al acestei drojdii poate avea efecte secundare. (( Nu vorbeşte nimeni însă de consumul de bere 🙂  ))  A aparut insa o noua problema. Hranirea, in ultimi ani, a vitelor, cu produse cu concentratie mare de amidon (mai ales porumb), pentru cresterea mai rapida a acestora, a saracit cantitatea de bacterii din stomacul vitelor, diminuand si cantitatea de vitamina B12 din alimentele pe baza de lapte sau carne de vita.

Păreri şi păreri.

Noroc ca omul are necesitati zilnice foarte mici din aceasta vitamina, cam 2,5-3 mcg (milicentigrame = micrograme) iar ficatul poate inmagazina pana la necesarul pe doi ani din aceasta vitamina, in momentul cand ea devine disponibila.

Asta dacă nu mănâncă aspirine cu pumnul !!!

Reclame