Suntem in plina toamna. In piete se gaseste din belsug dovleac. Asa mi-a venit ideea sa dau o cautare cu acest cuvant. Ceea ce am descoperit m-a determinat sa va fac curiosi sa aflati mai multe decat am sa redau eu aici.

Dovleacul face parte din familia mare a cucurbitaceelor,
iar el este (cucurbita maxima).

<<S-a ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…>>

frumos spune, Toparceanu in poezia „Rapsodii de toamna”.

Dovleacul se inrudeste cu pepenii, atat cei galbeni cat si cei verzi. Se pare insa ca este ruda saraca a familiei. Cu toate acestea in evul mediu alchimistii considerau ca are capacitatea de a transforma metale in aur.  În popor, „aurul” dovlea­cului constă mai de­grabă în faptul că era mâncarea săracului, sătu­rând o fami­lie întreagă datorita dimensiunilor lui. Do­vlea­cului  nu i se acordă însă atenţia cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conţinutul mare de caroten.  Miezul galben-portocaliu al dovleacului conţine 9,9%  glucide, vitamine, potasiu, cal­­­­ciu, magneziu şi fier. De remarcat:
* Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea.
* Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor.
* Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutăţii corporale. de asemeni favorizează digestia ali­mentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.
* Fosforul acţionează asupra libidoului, măreşte potenţa,
* Zincul îmbunătăţeşte calitatea şi cantitatea de spermă, mărind şansele de procreare.
– Furnizeaza cantitati enorme de vitamina A si C.
– Principalul carotenoid al dovleacului este beta-carotenul care poate ameliora diverse functii ale sistemului imunitar.

Cei interesati vor gasi in multele articole de pe net si bolile in care dovleacul poate fi de un real folos.

Sa aveti sanatate!

Reclame