Orgoliile si iar orgoliile !
Cate nu ne aduc orgoliile oamenilor, mai ales in cele ale fatalismului uman, caci se stie de cand lumea ca mandriile aduc mai multe suferinte decat bucurii ! Dar, cand orgoliile stapanesc varfurile natiilor, deci pe conducatorii acestora, atunci istoria omenirii poate cadea in multe neajunsuri si suferinte. Aceste orgolii si lipsa de judecata in actiunile intreprinse – nu sunt noi in istoria universala.

Primului Razboi Mondial orgoliile imperiale i-a deschis dezlantuirea. Daca orgoliului imperiului austro-ungar nu i se alipea si orgoliul kaiserului Wilhelm al II-lea, tarile europene isi vedeau bine de ridicarea bunastarii lor economice, iar Germania, ca un exemplu, nu ajungea infranta si adusa la starea in care a fost adusa, fatza de inflorirea economica la care se gasea inainte de razboi. Dar.., asa-s orgoliile imperiale !

Dar pana nici sultanul Baiazid, zis “fulgerul” nu ajungea legat de coada camilei si sfartecat, daca orgoliul lui nu-l intalnea pe cel a lui Timur, si, nici  Despina  frumoasa lui din sarai nu ajungea sa implineasca lui Timur orgoliul de a fi servit cu o cafea pe targa lui fara nici o haina pe ea . Ce sa mai mergem pe la Hanibal si cartaginezii lui, ori pe la Traian si legiunile lui, ori aiurea, cand avem orgoliile vremilor noastre moderne !

Abia se ridicase Europa putin pe picioare, abia reusisera tarile lumii sa-si intremeze viata cu pace si munca, abia se luminasera orizonturile bunei credinte si bunei intelegeri dupa “Primul razboi”, cand iata, “orgoliile Hitle si Stalin”. Urmarea fu o alta prapastie: al doilea “Razboi Mondial” din care crescu iar un hibrid de imperiu; cel comunist-sovietic. Nici bastionul sovietic nu tinu mult, dar urmarile lui au fost dezastruoase, in cadere tragand in prapastie toate tarile subjugate imperiului.

Dar, era o vreme cand ogoliul comunist-sovietic se intalnea cu orgoliul american si cand intr-adevar erau doua fortze mondiale, cand s-ar fi putut face multa ingrijire pe planeta, o inflorire economica a tuturor fiintelor umane, o inflorire ecologica a mediului natural, zidi o pace si buna cooperare intre popoare, dar, nu si nu !” Orgoliile colosilor  impingeau spre militarizari, sa-si arate muschii fortei lor, unul altuia, in detrimentul economiilor sociale, mai speriind si lumea din jur, fara sa apeleze la intelepciunea istoriei trecute, istorie ce sta si azi ca o oglinda in fata popoarelor !  Se merge din dezastre in dezastre !

Care sunt orgoliile zilei de azi ? Ne place nu ne place, adevarul este ca si azi avem a face cu niste “orgolii imperiale” care urmaresc niste planuri si idei inspre a caror viitor insa, orizontul pare destul de incetzosat. Pana acum lumea si-a cunoscut orgoliosii. Cei din vremurile noastre nu au inca un nume. Lumea se intreaba daca totusi “orgoliosii” au vr-o siguranta ca in final scopul lor, la care se tinde, va fi trainic si folositor umanitatii.  S-au vom deveni un imperiu global ce va avea o prabusire si mai rasunatoare ca a tuturor celorlalte ? Sa speram in Dumnezeu ca ne va ocroti Planeta!

Talantii aceia pe care Dumnezeu ia dat cu imprumut aveau simbolul iubirii si a inmultirii acesteia, nu al ingroparii lor, pe cand orgoliile mi se par niste talanti ai diavolului, care aduc suferinte si nenorociri.  Ar fi bine sa fie indepartate orgoliile de cei ce au talantul iubirii adevarului imprumutat de Dumnezeu pentru a conduce destinele omenirii !

 

Articol preluat de AICI

Anunțuri