Exista si o alta cale (sa-ti petreci timpul): sa cauti spectacolul in zona culturii”, a povestit academicianul Solomon Marcus la Institutul Cultural Roman, in cadrul unei conferinte despre „timp” si despre „farmecul trecerii (timpului)”.

Nevoia umana pentru spectacol

„Dictonul clasic latin: „Paine si circ” – e nevoia de a iesi din plictiseala, din rutina. Ce este asta? Eu as numi-o nevoia general umana de spectacol. Trecerea (timpului) vrem s-o transformam in spectacol. Ceva care sa ne scoata din contingenta, sa ne propulseze intr-un alt univers, sa ne improspateze, sa ne surprinda. Nevoia de spectacol apare indiferent de domeniu, inclusiv in stiinta. Spectacole exista la orice nivel. Trebuie sa recunoastem ca cei mai multi cauta spectacole in zona anodinului (nesemnificativ, neimportant, fara valoare).

Acum vreo cateva luni, fiind programat intr-o emisiune cu Neagu Djuvara, la miezul noptii, intr-o duminica, am avut curiozitatea sa vad ce ne impinge (emisiunea noastra) pe noi la miezul noptii, ce lucruri fierbinti de mult mai mare interes ocupa orele de maxima audienta. Sa vedeti cum arata spectacolul din zona derizoriului: ni s-a aratat un cetatean care dadea pe gura, in cateva minute, vreo 20 de halbe de bere. Si acelasi personaj, duminica urmatoare, infuleca vreo cateva zeci de oua. Unii cauta spectacolul la acest nivel de vulgaritate.

Exista si o alta cale: sa cauti spectacolul in zona culturii. In antichitatea romana s-au dezvoltat artele liberale, devenite etalon cultural in Evul Mediu. De ce se numeau „arte liberale” – pentru ca la ele aveau acces numai oamenii liberi, deci cei care nu erau sclavi. Oamenii liberi aveau acces la domeniile care merita sa fie cultivate, cum spun americanii, „for their own sake”, de dragul lor, de placerea lor, care traiesc din gratuitatea lor, care mizeaza pe jocul superior al culturii, al creativitatii. Erau acele sapte arte liberale: trei verbale (gramatica, retorica, logica) si patru numerice (aritmetica, geometria, muzica, astronomia). O alaturare care in scoala si in universitatea pe care noi le-am frecventat este de neconceput.

Cum sa pui alaturi muzica de geometrie, astronomia de retorica?… Care era numitorul lor comun? Era tocmai faptul ca nu erau domenii care sa aiba o valoare utilitara directa, ci erau domenii care aveau valoare de cunoastere, o valoare ludica. Erau domenii care sa produca o placere a spiritului. Iar sclavilor le erau rezervate lucrurile direct utilitare, pe care trebuiau sa le invete ca sa fie de folos (lor si stapanilor lor). Aceste arte liberale au ajuns pana in zilele noastre: sigur, ele n-au triumfat in sistemele educationale mondiale, dar la Harvard exista Faculty Of Liberal Arts. Exista astfel de facultati in Marea Britanie, in Scandinavia, in Europa Occidentala”.

 

Pentru cei interesati sa citeasca tot articolul. Fragment preluat de AICI

 

 

Anunțuri